Open brief aan Remkes

Het ministerie van Algemene Zaken:
Het kabinetssecretariaat
t.a.v. de heer J.W. Remkes
Binnenhof 20
2513 AA Den Haag

 

Almelo, 28 september 2021

Beste heer Remkes,

Het zal u niet ontgaan zijn dat de zuivelketen een grote chaos is. De boer houdt geen cent over, de duurzaamheid is ver te zoeken en de te grote uitstoot van stikstof brengt de natuur in gevaar. Blijkbaar is dit aanleiding voor de overheid om een prachtige boerencultuur zonder blikken of blozen van de kaart te vegen. Want dat zien ze als een snelle oplossing. Het is de hoogste tijd dat we de zuivelketen eerlijker in gaan richten en met échte oplossingen komen.

Wij zijn niet de enigen die zien dat de zuivelketen oneerlijk is. Organisaties als Follow the Money, vooraanstaande hoogleraren zoals Jaap Seidell en bijvoorbeeld voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade en vele burgers met ons hebben dit ook al een tijd door. Niemand komt echter met een oplossing en ondertussen denkt de overheid dat het een goed idee is om honderden boeren die dicht bij Natura 2000-gebieden wonen te onteigenen. We zien dat het in de politiek nu ook een grote chaos is. Laten we dit probleem dan ook meteen oplossen en nieuwe beleidsregels invoeren waardoor 100 politici die het dichtst bij het Haagse Binnenhof wonen ‘vrijwillig’ hun ontslag moeten indienen. Want zo werkt het toch?

Ja, de stikstofuitstoot moet drastisch omlaag, dat zien wij ook. Wij zien echter ook dat er meer nodig is om de natuur te versterken. Zoals een goede balans tussen boer en natuur. De kosten voor de kortzichtige ‘oplossing’ die de overheid in gedachten heeft – het onteigenen en uitkopen van de boeren – kunnen tot wel 17 miljard euro oplopen. Waarom zetten we dit geld niet in om het probleem écht aan te pakken? Er zijn andere oplossingen waardoor het niet nodig is om de boeren te onteigenen maar waarbij de natuur wel een eerlijke kans krijgt om te herstellen. Oplossingen waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert, de biodiversiteit verbetert en waarbij we samen met de boeren een bijdrage leveren aan de verduurzaming van ons land.

De Rabobank vond het geen probleem om de boeren jarenlang hoge leningen te verstrekken voor uitbreiding en intensivering van boerenbedrijven. Ze moedigden dit zelfs aan! Nu blijkt dit toch niet zo goed te zijn voor de natuur, de uitstoot van stikstof en broeikasgassen is schrikbarend hoog en ook de biodiversiteit is in gevaar. Er is urgentie om te veranderen, maar de boer zit zonder geld en met hoge schulden. De ‘vrijwillige’ keuze die dan overblijft is stoppen. En 1 keer raden waar het geld naartoe gaat op het moment dat de boeren hun grond moeten verkopen en hun leningen moeten aflossen…

De realiteit is dat de boer klem zit en geen kant meer op kan. Door winstmaximalisatie van de grote partijen in de zuivelketen krijgt de boer nog geeneens het wettelijke minimumloon en daarnaast nog een hoop gezeur! Waar is de overheid nu? Het probleem schuift rustig door op de agenda maar er gebeurt verder helemaal niets. Zijn wij de enigen die dit zo bizar vinden? De overheid heeft het blijkbaar tot een kunst verheven om zo lang mogelijk over stikstof te discussiëren zonder in actie te komen.

Remkes, wacht niet tot het te laat is, neem dit probleem alstublieft mee in de formatie. Er is veel mis met de zuivelketen maar het is té makkelijk om de problemen alleen in de klompen van onze boeren te schuiven. De waarheid is dat er genoeg oplossingen zijn voor de lange termijn die eerlijk zijn voor de boer én de natuur. We gaan hierover graag met u in gesprek.

Hoogachtend,

De community van Ikwileerlijkezuivel.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van het project ikwileerlijkezuivel.nl? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Newsletter

Vragen over dit artikel? Neem vrijblijvend contact op!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Newsletter