Interview boer Jan en zijn vrouw Nicole

Ikwileerlijkezuivel.nl mocht woensdag 20 april een kijkje nemen op de boerderij van één van onze investeerders. Hier hebben wij kennisgemaakt met boer Jan.
Hij woont samen met zijn vrouw en vijf kinderen op een mooie boerderij in Hezingen. De boerderij is een rijksmonument; hier mag niets aan worden gewijzigd. Op het terrein wonen ook zijn ouders. De boerderij behoorde eerst aan hen toe. Nu heeft boer Jan het bedrijf overgenomen, maar hij wordt nog regelmatig geholpen door zijn vader. Wij mochten boer Jan (en zijn vrouw Nicole) een aantal vragen stellen.

 

Op de boerderij staan op dit moment 150 melkkoeien die iedere dag naar buiten gaan de wei in. Dit is vaak vroeg in de morgen, wat betekent dat de wekker iedere dag mooi op tijd afgaat (6:15).

 

‘’Onze koeien lopen ongeveer 200 dagen per jaar buiten. Dit vinden wij belangrijk voor de koeien en ons eigen welzijn. Wat is er nou mooier dan veel buiten zijn en de koeien blij te zien?’’

 

Gezamenlijk wordt er gezorgd voor de koeien en alles wat er plaatsvindt op de boerderij. Er zijn verschillende stagiairs en de kinderen helpen ook af en toe. De boerderij geeft een warm familiegevoel met liefde voor de dieren.

 

‘’Wij hebben geen personeel rondlopen op de boerderij, maar wel stagiairs en onze zoon’’

 

De boerderij ligt dichtbij het Springendal. Dit is een prachtig natuurgebied. Het enige ‘nadeel’  is dat er geen mogelijkheid is tot verdere uitbreiding. De koeien grazen in het weiland voor het Natura 2000-gebied waar ook geregeld toeristen een korte stop maken om enkele foto’s te maken.

 

‘’Je krijgt positieve reacties van mensen op de buiten lopende koeien. Er is niemand die ongeduldig wordt als de koeien moeten oversteken’’

 

In tegenstelling tot boer Gijs (zie ons vorige interview) zijn er op de boerderij van boer Jan geen melkrobots waar de koeien naartoe lopen. Het melken doet boer Jan nog grotendeels zelf (met natuurlijk de benodigde apparatuur, maar niet geheel geautomatiseerd). De koeien lopen veel buiten waardoor de inzet van melkrobots voor nu niet nodig is.

 

‘’Zelf drinken we onze melk rechtstreeks uit de tank, dit smaakt altijd nog het lekkerst’’

 

‘’We hopen dat Ikwileerlijkezuivel.nl een succes gaat worden zodat alles op een eerlijke manier zal gaan in het vervolg.’’

 

Wij vonden het heel gezellig en leuk om langs te mogen komen bij boer Jan en Nicole. Op naar een eerlijke zuivelketen.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van het project ikwileerlijkezuivel.nl? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Newsletter

Vragen over dit artikel? Neem vrijblijvend contact op!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Newsletter