Interview boer Gijs

Ikwileerlijkezuivel.nl mocht woensdag 23 maart een kijkje nemen achter de schermen bij investeerder boer Gijs. Om een beetje kennis te maken met boer Gijs stelden wij hem een aantal vragen en deelde hij zijn persoonlijke ervaring rondom het boerenleven met ons.

 

”Boer Gijs is sinds jongs af aan al boer samen met zijn vader en broer”

Op de boerderij van boer Gijs staan op dit moment 150 koeien die dagelijks verzorgd moeten worden. Dit gaat allemaal via melkrobots die in de stallen staan. ‘’Op deze robots zit een 3D-camera waarmee alles goed in de gaten kan worden gehouden. Een robot kan ongeveer 180 koeien melken per dag waarbij de gemiddelde melkbeurt rond de 6 à 7 minuten duurt’’.

 

”Als een koe drie melkbeurten per dag geeft is het een ideale dag” 

Ondanks het feit dat je natuurlijk een grote verantwoording hebt de gehele dag door, heeft het boerenleven daarnaast ook veel voordelen. Boer Gijs vertelde dat je niet gebonden zit aan een vast stramien: ‘’Als je een kop koffie wilt drinken tussendoor en wat langer wilt blijven zitten, is er niemand die zal zeggen dat je weer aan het werk moet’’. Daarnaast ben je altijd thuis, zodra je kinderen dus van school komen is er altijd wel iemand aanwezig. Ook is het buiten zijn een groot pluspunt. Je wandelt de hele dag lekker buiten en zit niet constant vast op één vaste plek’’.

 

 ”Het leukste aan boer zijn is toch wel de natuur en het buiten’’

Natuurlijk staat daar wel tegenover dat je ook altijd ‘’aan’’ moet staan. ‘’Als ik bijvoorbeeld een feest heb, kijk ik af en toe op mijn telefoon om de beelden op de boerderij in de gaten te houden, het kan namelijk zomaar zo zijn dat er iets aan de hand is’’.

 

‘’Er zit een heel verhaal achter om boer te zijn, het is niet alleen maar koeien melken. Er komt zoveel meer bij kijken’’

Boer Gijs vertelde ook dat koeien bijzondere beesten zijn. ‘’De koeien lopen mij vaak achterna, maar je hebt er altijd een paar tussen zitten die achter blijven’’.

 

‘’Koeien hebben een sterk eigen karakter, dat maakt iedere koe uniek’’

De ontwikkelingen rondom de stikstofregels zijn boer Gijs helaas niet ontgaan. Ondanks het feit dat boer Gijs er niet direct last van heeft, maakt het sommige punten wel een stuk moeilijker. ‘’Een vergunning aanvragen kan lastig zijn omdat we dichtbij een Natura 2000- gebied zitten (het Springendal).

Waar boer Gijs zich eerder meer zorgen om maakt is dat je tegenwoordig geen garantie meer hebt op een lang bestaansrecht. ‘’Vanuit de overheid is er tegenwoordig geen langdurig beleid meer voor de zuivelsector.’’

 

‘’Daarom vond ik Ikwileerlijkezuivel.nl ook goed in de oren klinken. Ik hoop dat we in de toekomst veel meer regionaal kunnen produceren zodat je een verhaal hebt bij je product’’
 

Wij vonden het enorm interessant om meer te weten te komen over één van onze investeerders. Wij willen boer Gijs bedanken voor dit bezoek en het uitgebreide interview. Op naar een eerlijke zuivelketen.

 

 

 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van het project ikwileerlijkezuivel.nl? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Newsletter

Vragen over dit artikel? Neem vrijblijvend contact op!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Newsletter