‘Gaaf, stoer en inspirerend’

Op 9 maart jl. nam Rik namens Ikwileerlijkezuivel.nl deel aan een informatieve online sessie met Tweede Kamerleden. Deze sessie had als doel om de commissie LNV meer kennis te geven over de innovaties die bijdragen aan een beter verdienmodel voor boeren. Dit zou weer een belangrijke stap zijn in de juiste (eerlijke) richting van ons proces. Daarover nu een korte update.

Ikwileerlijkezuivel.nl zat aan tafel met:

dhr. T.C. de Groot (D66)
dhr. A.A.H. van Campen (VVD)
dhr. D.G. Boswijk (CDA)
dhr. J. Thijssen (PvdA)

Het programma was in vier verschillende sessies ingedeeld.

”Gaaf, stoer, interessant en buitengewoon leerzaam’’

Deze woorden vielen regelmatig tijdens de diverse gesprekken. De overheid speelt een belangrijke rol in het proces naar een eerlijke zuivelketen. Dit alles heeft te maken met de transitie naar verduurzaming. De Tweede Kamerleden moesten daarom een zo goed mogelijke update krijgen over waarvoor Ikwileerlijkezuivel.nl voor staat, mee bezig is en wat er de aankomende periode gaat gebeuren. Vanuit alle partijen kwamen vragen binnen die niet onbeantwoord bleven.

Gesproken is over het transitiefonds welke beschikbaar is vanuit het ministerie LNV. Een terechte vraag is: “Wat als dit transitiefonds op is?” Nou, dan moet er een duurzaam businessmodel staan. En laten wij daar nou net aan voldoen, wij hebben een concreet businessmodel.

Aangekaart is dat boeren op dit moment wachten op duidelijkheid rondom duurzaamheidssubsidies. Duidelijke communicatie is daarom ook van groot belang. Doordat er grote onduidelijkheid is wordt er op dit moment namelijk niet geïnvesteerd in duurzaamheid. Zonde. IWEZ heeft hierbij aangegeven dat ook de consument en retailer overal goed in betrokken worden. Dat geldt eigenlijk voor alle aspecten binnen de keten. Ons Contract for Change is hier de ultieme oplossing voor en dat werd ook door menigeen zo beaamd. Dat geeft aan dat we hiermee op een goede koers zitten, op weg naar een eerlijke prijs en duurzame afspraken.

”Supermarkten zijn nodig om de ‘normale’ melk duurzamer te maken’. De melk in de onderste schappen is het meest schadelijk voor de dieren en de natuur”.
Alleen maken we niet het verschil, en wij willen het verschil maken op grote schaal. Daarom zijn we druk in gesprek met de retailers. Wij zetten hierbij in op het middensegment.

‘Het was een buitengewoon leerzaam gesprek, de sleutel voor de toekomst ligt bij de verwerkende industrie. Inspirerend!’ aldus de Kamerleden.
Ikwileerlijkezuivel.nl kijkt met een positieve blik terug op het gesprek. Alle Kamerleden hebben aangegeven graag op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en willen verder praten. Op naar het vervolg.

”Oftewel: samen de schouders eronder!’’

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van het project ikwileerlijkezuivel.nl? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Newsletter

Vragen over dit artikel? Neem vrijblijvend contact op!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Newsletter