Leeuwaarder Courant: “Ondernemers willen toe naar ‘eerlijke’ zuivelketen met hoge melkprijs, natuur en lokale fabrieken”.
Het doel is om melkveehouders een eerlijke melkprijs te geven en de natuur weer een eerlijke kans om te herstellen. Per regio zouden acht tot tien boeren melk moeten leveren voor een lokale zuivelfabriek die op jaarbasis zo’n acht miljoen kilo melk verwerken tot zuivelproducten. Boeren kunnen zich aansluiten, mits ze bereid zijn om meer biodiversiteit te creëren om hun land. ,,Een disruptie van de huidige zuivelketen is bitter noodzakelijk”, zegt Rik Hoogenberg uit het Twentse Hezingen. ,,Wij willen een einde maken aan de vastgelopen zuivelketen. Boeren verdienen te weinig en de natuur kachelt achteruit. Ik zie dat in mijn eigen Twentse omgeving ook, ik woon vlak bij een natura 2000-gebied.” Hoogenberg heeft met een team van tien mensen het project ikwileerlijkezuivel.nlpreview.nlpreview.nlpreview.nlpreview.nl opgezet. Iedere betrokkene brengt zijn eigen deskundigheid in. ,,We hebben specialisten op het gebied van onder meer ict, automatisering, logistiek en zuivel- procestechnologie.”
Wat vindt u een eerlijke melkprijs voor de boer?
,,Ze ontvangen nu bij hun zuivelfabriek zo’n 35 cent per kilo melk. Daar moet zeker 10 cent bij. In ruil daarvoor willen we dat de boer eerlijk omgaat met de natuur. We werken met verduurzamingsprojecten. Dus meer kruiden, klavers en bloemen in het weiland. Aan biologisch hecht ik niet zo veel waarde. Het is geen uitgemaakte zaak dat die melkstroom tot natuurherstel leidt.”
Kleine lokale zuivelfabrieken. Wat gaan jullie maken?
,,We denken in eerste instantie aan hangop.”
Hangop?
,,Het is toch gek, dat zo’n mooi zuivelproduct amper bekend is. Het is een heerlijk ingedikt melkproduct met een wat kwarkachtige structuur. Daarna denken we aan yoghurt, (karne)melk en kaas in diverse samenstellingen. Consumenten kunnen die zuivelproducten via het digitale platform ook zelf samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld extra mineralen of vitamines naar keuze toevoegen als je zwanger of ouder bent. Of kiezen voor eiwitrijke zuivel als je veel sport. We zetten dus vooral in op het gezondheidsaspect van zuivel. Dit alles wordt op maat gemaakt in een gedigitaliseerde en gestandaardiseerde zuivelfabriek.”
Met die kleinschaligheid kun je toch niet concurrerend werken?
,,Dacht je dat die grote zuivelfabrieken zo efficiënt werken in hun grote complexen en met al die overhead? Bovendien werken wij met heel weinig schakels in de keten.”
Hoe nu verder?
,,We zijn deze week met een crowdfundingsactie begonnen. Investeerders kunnen vanaf 250 euro certificaten kopen en zodoende mede-eigenaar worden van ikwileerlijkezuivel.nlpreview.nlpreview.nlpreview.nlpreview.nl. Als we 1,5 miljoen euro binnen hebben, beginnen we met onze eerste fabriek in Twente. Waarschijnlijk medio volgend jaar. Van daar gaan we naar de Randstad. Friesland is uiteraard ook in beeld. Ik zie zeker mogelijkheden voor een of meerdere fabrieken tussen Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek.”
Verwacht u dat boeren zich in zo’n onzeker avontuur durven te storten?
,, We hebben het zo ingericht dat het risico voor boeren wordt geminimaliseerd. Daarnaast zijn er veel boeren die amper een minimum inkomen hebben en dit alleen maar verder zien teruglopen. Ik heb al tientallen boeren aan de telefoon gehad die het liefst morgen instappen.”
Lees het volledige artikel bij de Leeuwarder Courant.